فرض‌کنید درحال شستن ظرف و یا در حال استحمام هستید و فشار شیر آب کافی نیست. کم بودن فشار آب می تواند واقعا عذاب آور باشد. این مشکل دلایل متعددی از جمله رسوب‌گرفتن و کثیف‌شدن فیلترهای خروجی جریان آب در شیرآلات می‌تواند داشته باشد. در این مقاله از وبسایت شیرآلات برنز به راه‌های رفع کم شدن فشار آب شیرآلات اهرمی می پردازیم.

نکات مهم در شیرالات اهرمی

  • شیرالات‌اهرمی توسط یک دسته به‌صورت بالا و پایین باز و بسته می‌شوند.
  • کنترل آب گرم و سرد در شیرالات اهرمی راحت تر از شیرآلات پیچی است.
  • پرلاتور یا آبفشان یکی از قسممت های مهم در شیرالات اهرمی است. پرلاتور یک صفحه فلزی مشبک است که آب را با هوا ترکیب می ند تا آب کمتری مصرف شود.
  • رسوب گرفتگی آبفشان و توری سردوش و سرشلنگ از مهم ترین دلایل کم شدن فشار آب است.

بیشتر بخوانید: روش‌های رسوب زدایی سردوش حمام

شیر اهرمی چیست؟

این روز ها در اکثر خانه ها از شیرالات اهرمی استفاده می شود. این شیرها توسط یک دسته‌فلزی به‌جهت‌های بالا و پایین باز و بسته‌‌شده و معمولا در جهت‌های چپ و راست آب را گرم و سرد می‌کنند. کنترل فشار آب توسط این شیرآلات راحت تر از شیرهای پیچی بوده و همچنین مصرف آب در این نوع شیرالات به نسبت کمتر است.
شیرآلات اهرمی استهلاک و خرابی نسبتا کمتری داشته و مقاومت بالاتری را در استفاده‌های طولانی‌مدت (بسته به جنس شیر) از خود نشان می‌دهند. علاوه‌بر همه این مزایا، شیرالات اهرمی از ظاهری شکیل‌تر و مدرن‌تری برخوردارند.

آشنایی با عملکرد شیر آب اهرمی

شیرآلات اهرمی برخلاف شیرهای کلاسیک که دارای دو اهرم پیچی برای کنترل آب گرم و سرد بودند، تنها از یک اهرم برای باز و بسته کردن شیر استفاده می‌کنند. در داخل اهرم این شیرآلات مغزی شیر که به آن کارتریج گفته می‌شود قرار گرفته که به دسته اهرمی متصل شده و با بالا و پایین کردن دسته جریان آب و با چپ و راست بردن دسته، میزان گرما و سرمای آب را کنترل می‌کنند.
شیرالات اهرمی امروزه دیگر جای شیرالات کلاسیک را گرفته‌اند و استفاده از این نوع شیرآلات برای سینک ظرفشویی، دوش و سرویس بهداشتی رایج است. از مزایای این شیرآلات علاوه‎‌بر موارد عنوان‌شده، می‌توان به‌کاهش فضای اشغال شده و طول‌عمر بالای آن‌ها اشاره کرد. همچنین کار با آن‌ها بسیار ساده‌تر بوده و به‌راحتی می‌توان دمای مورد نظر را با چرخاندن یک دسته اهرمی فراهم کرد.
اما گاهی این نوع شیرآلات دچار کم شدن فشار آب شده که بسیار آزاردهنده است. بنابراین، در ادامه دلایل کم شدن فشار آب شیر اهرمی و راه‌های رفع این مشکل را با هم بررسی خواهیم کرد.

راهکارهای رفع کم شدن فشار آب شیر اهرمی


مطلب پیشنهادی: نحوه تعویض و تعمیر کارتریج شیر اهرمی

از جمله دلایل کم شدن فشار آب شیر اهرمی

  • گرفتگی و رسوب آبفشان و توری سر دوش و شلنگ
  • نشت آب
  • ترکیدن لوله‌های اصلی یا کاهش فشار آب در لوله‌ها
  • خرابی کارتریج شیرآلات
  • رسوب املاح در آبگرمکن

تمیز کردن پرلاتور

پرلاتور یا آبفشان قطعه‌ای مشبک فلزی است که به خروجی شیرآلات متصل‌شده (سر شیر) و مانند یک فیلتر، اجرام اضافی و رسوبات آب را می‌گیرد. این قطه علاوه بر اینکه آب تمیزی را به شما تحویل می دهد، با مخلوط کردن هوا با آب، مصرف آب را نیز کاهش می دهد. ارتباط دائم رسوبات و سنگ ریزه یا شن های موجود در لوله ها و … می تواند منجر به مسدودی این فیلتر شود. برای تمیز کرن این فیلتر، آن را به وسیله انبر در جهت خلاف عقربه های ساعت باز کنید. اگر نگران خراش‌افتادن روی شیرآلات خود هستید، می‌توانید با حوله یا دستمال شیر را پوشانده و سپس انبر را از روی حوله بگیرید.
پس از بازکردن پرلاتور آن را زیر شیر آب گرفته و رسوبات را از روی آن بشویید. درصورت امکان پرلاتور را زیر آب گرم گرفته تا رسوبات آن راحت‌تر جدا شوند. می توانید از یک مسواک قدیمی هم استفاده کرده تا رسوباتی که درون مشبک آن گیر کرده‌اند را نیز تمیز کنید.
همانطور که در مقاله تمیزکردن شیرآلات بهداشتی با روش‌های خانگی توضیح داده‌ایم، می‌توانید از سرکه سفید نیز برای تمیز کردن قطعات شیرآلات استفاده کنید. برای این کار نیاز به‌یک لیوان سرکه سفید دارید که پرلاتور را به مدت یک شب تا صبح درون آن بگذارید تا اجرام و رسوبات آن به‌راحتی تمیز شوند. سپس آب کشی کنید.

هنگامی که کار تمیز کردن پرلاتور و رسوب زدایی آن به اتمام رسید، آن را در جهت عقربه های ساعت روی شیر آب ببندید. در پایان شیر آب را باز کرده و اگر همچنان مشکل فشار آب داشتید، باید موارد دیگر را نیز بررسی کنید و یا پرلاتور جدید خریداری کنید.

گرفتگی توری کارتریج؛ از دلایل کم شدن فشار آب

قسمت دیگری از شیر آب که چار رسوب گرفتگی می شود، رسوب گرفتگی پرده کارتریج است که باعث می شود آب با فشار کافی از لوله خارج نشود. اما قبل از بررسی این موضوع بهتر است با کارتریج نیز آشنا شویم تا علت کاهش فشار آب توسط این قطعه را بهتر درک کنیم.
کارتریج به‌قطعه‌ای گفته می‌شود که درون شیرآلات قرارداشته و مسئول کنترل دمای آب، فشار آب و قطع و وصل کردن جریان آب است. در قسمت زیرین کارتریج یک توری قرار دارد که در صورتی که رسوب گرفته باشد، فشار آب کافی از آن خارج نمی‌شود. با یک بررسی سریع، می توانید متوجه شوید که مشکل از کارتریج است یا خیر. اگر توری کارتریج دارای رسوب شده‌بود، به دستور العمل زیر عمل کنید.
ابتدا شیر فلکه زیر سینک یا روشویی را ببندید. سپس برای اینکه به پیچ زیر اهرم دست پیدا کنید، باید نشان آبی و قرمز یا نگین روی اهرم را به وسیله ی پیچ گوشتی از جای خود خارج کنید. پس از باز کردن نگین شیر، به وسیله یک آچار آلن می توانید اهرم را از کارتریج جدا کنید. حالا قالپاق کارتریج را برداشته و به کمک یک آچار فرانسه، مهره نگهدارنده کارتریج را باز کنید تا بتوانید به کارتریج دست پیدا کنید. حال ببینید آیا توری کارتریج دچار رسوب و اجرام هست یا نه.
اگر رسوبات زیادی سر راه توری را گرفته‌باشد، می‌توانید همان مراجل تمیز کردن پرلاتور را طی‌کرده و پس از تمیزشدن املاح و آب کشی، آن را سرجای خود ببندید.

جمع بندی

ما در این مقاله راه‌های رفع گرفتگی شیرآلات اهرمی و کم شدن فشار آب را توضیح دادیم. می توانید این مراحل را هر چند ماه یکبار تکرار کرده و از تجمعع رسوب و گرفتی شیرآلات و پرلاتور پیشگیری کنید. با اینکار احتمال بروز مشکلات اینچنینی و کاهش فشار ازاردهنده اب را به حداقل خود برسانید.

دفتر مرکزی شیرآلات برنز : استان خراسان رضوی، مشهد

تلفن‌دفتر مرکزی: 09153089446